Brief aan wethouder De Vries

Ondertitel “Middelburgers let op uw saeck”

Zaterdagmiddag 4 maart 2006.
Verkiezingsmarkt in Middelburg.
Een dame met rood PVDA jack biedt mij een rood appeltje.
- Nou dat mag u houden hoor.
- Mag ik vragen waarom.
- Zeker wel, omdat ik als overtuigd PVDA- er vindt dat jullie er hier met het theater een zootje van maken.
- O meneer, wacht even, dan ik roep even wethouder De Vries.
Wanneer ik De Vries vraag, waarom ze niet gewoon doorgaan op de Zuidsingel legt hij vervolgens zonder enige gêne de schuld voor het hele drama bij Groen Links en met name de oud wethouder Van 't Westeinde.
- Wij hebben er meerdere keren op aan gedrongen te stoppen met dit veel te dure project.
- Maar hoho, jullie maakten toch ook deel uit van het college dat de plannen goedkeurde.
- Dat is waar ja, maar soms moet je als bestuurder op dingen durven terugkomen.
- Maar, vervolg ik dapper, jullie blijven toch wel knokken voor een volwaardig A-Theater in Middelburg? Dat staat tenminste wel in jullie foldertje.
- Maar natuurlijk. In Middelburg moet zeker een A-theater komen, behalve natuurlijk wanneer de burgers voor iets anders stemmen
- Maar jullie houden je bij het burgeradvies toch wel aan de spelregels?
- Dat spreekt vanzelf.
Wanneer ik zeg nog steeds voor de Zuidsingel te zijn en geen enkel argument tegen kan bedenken bestookt de Vries mij omstandig met vele cijfers om duidelijk te maken dat deze plek voor nu en voor eeuwig gemeenschapsgeld zal verslinden.
- Maar waarom stond die optie dan in de brochure burgeradvies?
- Ach, dat hadden we nou eenmaal zo al afgesproken en trouwens, er stond wel bij in "afgeslankte" versie.
- Waar moet het A-theater volgens jullie dan wel komen?
- Ach, de meeste mensen, die ik hier op de markt spreek kiezen voor de locatie miniatuur Walcheren, aldus de wethouder.
Dinsdag verkiezingsdag. Na veel gepieker toch maar weer op de PVDA gestemd. De verkiezingsuitslag is fantastisch. Mijn PVDA heeft landelijk en regionaal enorme winst geboekt. Ook in Middelburg. De PZC beschrijft op woensdag de euforische stemming bij de PVDA in het stadhuis. Gelukkig de PVDA wordt de grootste partij en het burgeradvies leidt niet tot een duidelijke keus door de burgers.
Er is geen enkele optie met 40 % stemmen en er is niet één optie, die 10 % meer scoort dan een ander. Dus de zaak ligt dus nog helemaal open en de keuze is aan de nieuwe raad met de PVDA als grootste fractie.
- Nou, nee dus, volgens diezelfde wethouder De Vries
De burger heeft volgens hem nu toch wel gesproken. 27 % van de burgers kiezen voor opknappen oude schouwburg, wat ik trouwens nog nooit eerder ergens gelezen had.
- We gaan dus de oude schouwburg opknappen. Niet zeuren mensen, aan de slag.
Zo ga je dus met je kennelijk met je kiezers om.
Ook de burgemeester doet nog een duit in het zakje.
- We knappen de boel wat op en over een paar jaar kijken we wat er weer in de portemonnee zit. (Waar bemoeit hij zich mee dacht ik eigenlijk)
- Dus Middelburgers, aldus besloten. We laten het geld lekker in de put zitten, we betalen nog wat miljoenenclaims en we lappen een gebouw wat allang niet meer aan de eisen van de tijd voldoet lekker een beetje op.Gelukkig hebben we al leuke woningbouw-plannen voor de bouwput. Jammer, dat we er wel wat duurdere appartementen moeten bouwen om de schade wat te beperken.
En het vrijkomende terrein van miniatuur Walcheren wordt ook echt op termijn wel volgebouwd. Door de grondruilprijs van twee miljoen euro, die Hannie even snel uitonderhandeld heeft, zullen hier ook wel geen starterswoningen worden gebouwd, waarvoor mijn PVDA altijd terecht pleit.
Ach en wanneer alle prima locaties voor een A-theater dan zijn volgebouwd en het bouwbudget is opgesoupeerd door het bouwputdebacle, de claims van aannemers e.d en het oplappen van de oude schouwburg, dan heeft de politiek weer een probleem minder en wij als schouwburgliefhebbers, die er dus ook onder PVDA-ers zijn, één meer. Volgende keer maar echt niet op de PVDA stemmen.

Wim van Kan, maart 2006