Provinciale Zeeuwse Courant
5 november 2006

Acht ton voor adviezen theater

door Nadia Berkelder

MIDDELBURG - Goede raad is duur. Middelburg heeft sinds het bouwputdrama, nu ruim anderhalf jaar geleden, acht ton uitgegeven aan onderzoeken. Het geld is vooral besteed aan advies over de bouwput.

Dat blijkt uit een notitie die op verzoek van de fractie van de ChristenUnie door het college van B en W is opgesteld.

De onderzoeken die in de jaren voor maart 2005 zijn gedaan, zijn nog niet meegerekend. In de aanloop naar de mislukte bouw van het theater is onder meer onderzocht hoe het gesteld is met het theateraanbod op Walcheren, waar het nieuwe theater het beste kon komen en of er in de buurt van de Zuidsingel in Middelburg voldoende parkeergelegenheid was.

Nadat de bouwput vol water is gezet, is vooral geld uitgegeven aan technisch advies over de bouwput en aan juridisch advies. Het grootste deel van het geld (ruim 350.000 euro) is betaald aan Toornend en Partners, het adviesbureau dat de gemeente na de calamiteit inhuurde. Dat bureau heeft geadviseerd over techniek en over mogelijke oplossingen voor de lekke bouwput. Verder heeft het onderzoek gedaan naar alternatieve locaties voor de bouw van een theater.

Het onderzoek naar de mogelijkheden voor woningbouw aan de Zuidsingel kostte ruim 75.000 euro. Aan het onderzoek naar de mogelijkheid om een theater te bouwen op de plaats waar nu de schouwburg staat, was de gemeente 72.000 euro kwijt. Tot dit onderzoek werd direct na de bestuurscrisis van vorig jaar besloten.

Compromis

Die crisis ontstond toen de ChristenUnie en GroenLinks uit de coalitie stapten omdat ze niet tevreden waren met het besluit om te stoppen met de bouw van het theater.

Het onderzoek naar de schouwburglocatie was een compromis tussen de PvdA - die wilde stoppen met de bouw van het theater - en het CDA - dat geen afscheid wilde nemen van de parkeergarage aan de Zuidsingel. Vrijwel meteen nadat de resultaten bekend waren, werd geconcludeerd dat het niet mogelijk was om op die plaats een theater te bouwen. Een conclusie die bij eerdere onderzoeken ook al was getrokken. De gemeenteraad beslist binnenkort over een nieuw onderzoek, dat ook weer 75.000 euro moet kosten. Doel daarvan is bepalen welk type theater Middelburg nodig heeft en waar het moet komen. „Dat onderzoek is volstrekt overbodig“, vindt fractievoorzitter K. Hamelink van de ChristenUnie. „Van al die euro’s die tot nu toe aan onderzoek en advies zijn uitgegeven, kun je bijna een theater bouwen. Wij vinden dat je eerst de rommel op moet ruimen voordat je aan een nieuw theaterproject begint.“

Forum: Acht ton voor adviezen theater

Middelburg heeft sinds het bouwputdrama, nu ruim anderhalf jaar geleden, acht ton uitgegeven aan onderzoeken. Het geld is vooral besteed aan advies over de bouwput.

lees verder

REACTIES: 18

Forum: Legitimatieplicht op veerboot

Onder passagiers van het fietsvoetveer van Vlissingen naar Breskens is grote commotie ontstaan. Ze werden in opdracht van de BBA door een bijzondere opsporingsambtenaar gecontroleerd en moesten een identiteitskaart of legitimatie tonen. Volgens de kwade passagiers gebeurde dat zonder opgave van reden.

lees verder

REACTIES: 39